"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Italiaanse wijnproeverijen

Vrijdag 23 en zaterdag 24 september stond ons proeflokaal in het teken van Italiaanse wijnen. Na eerst alleen 24 september gepland te hebben, stroomde de aanmeldingen binnen. Direct hebben we besloten om ook 23 september te reserveren voor deze proeverij en ook deze avond was snel vol gereserveerd.

Italië is misschien wel het meest interessante wijnland ter Wereld. Met een rijke geschiedenis, trotse wijnmakers en een grote keuze aan inheemse druivenrassen kan je in Italië werkelijk alle kanten op. Het land is ingedeeld in 20 verschillende regio's en iedere regio heeft specfieke eigenschappen als het gaat om bodem, hoogte en invloeden vanuit de oceaan. 

Doordat er zoveel diversiteit is aan microklimaten én de grote keuze aan druivenrassen is het ook lastig om een keuze te maken welke wijnen je graag wilt laten proeven. Uiteindelijk is het gelukt en hebben we een selectie van 7 verschillende wijnen gemaakt.

De avonden begonnen met een kort verhaal over het wijnland Italië en de positie die het land heeft als het gaat om productie en export. Een aantal druivenrassen zijn benoemd, maar we zijn vooral snel over gegaan op het proeven van de eerste wijn. Vignamato, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marken. Deze frissen en speelse witte wijn is afkomstig uit het oosten van Italië en gemaakt van de druif Verdicchio.

Een bijzonder gebied is ook Sicilië met zijn vulkanische bodem. In het glas kwam Feudo Arancio, Grillo. Deze witte wijn is bij weinig mensen bekend, maar heeft een ontzettend interessante smaak. Een leuke combinatie tussen frisheid, kruidigheid, zacht fruit en een fijne structuur. De mineraliteit kwam mooi tot uitdrukking door een licht tinteltje in smaak.

De eerste rode wijn was Barone Ricasoli, Chianti del Barone, Toscane. Klassiek gebied met de klassieke druif Sangiovese. Doordrinkbare Chianti zonder heel veel kracht. Dit omdat de wijn modern gemaakt is en geen rijping in eikenhouten vaten heeft ondergaan.

Per Te, Nero di Troia, Puglia was de volgende wijn in het glas. Afkomstig uit de hak van de laars en ook hier een onbekend druivenras. De meeste mensen kennen Primitivo en Negroamaro, maar niet de Nero di Troia. Veelal gebruikt in combinatie met andere druivenrassen, maar deze wijn is 100% gemaakt van de Nero di Troia. Door deels ingedroogde druiven te gebruiken, wordt de wijn zachter en zwoeler van smaak. Bij velen een zeer geliefde wijn. Ondanks 15% alcohol een doordrinkbare rode wijn.

We vervolgde onze reis in het noorden van het land met Monte Zovo, Calinverno Veneto. Vergelijkbaar met de 'bekende' wijnen uit deze regio (Ripasso en Amarone) maar dan toch wat anders. Krachtig, rijk, donker fruit, kruiden en hout. Alles perfect met elkaar in balans. De druiven worden 3 weken later geoogst dan normaal, vervolgens worden ze 3 weken in kratten gedroogd. De wijn rijpt 24 maanden in eikenhouten vaten en vervolgens nog eens 12 maanden in de fles. Je kunt toch niet anders zeggen dan een bijzondere wijn met een prachtige smaak. (Corvignone, Corvina, Rondinella, Croatina en Cabernet Sauvignon zijn de druivenrassen)

Misschien wel een wijn waar mensen moeilijk op konden wachten, stond op het punt om geschonken te worden:                                          Fontanafredda, Serralunga d'Alba, Barolo. Sommige mensen hadden al even naar verkoopprijzen gezocht op de telefoon en daar stond deze wijn bovenaan de lijst. Wat mogen we verwachten van een Barolo? Op voorhand wist ik al dat dit een wijn is die zeker niet iedereen lekker zou vinden. Toch wilde ik deze schenken, want proeven = ontdekken. Nebbiolo is de druif voor deze wijn en met een hogere zuurgraad en stevige tannine is het een wijn die je moet kunnen waarderen. Een aantal uren heeft deze wijn in een karaf gezeten om hem wat zachter te maken. Toch nog steeds een krachtige wijn met drogende nasmaak. Daarnaast uiteraard ook fruit en aardse tonen. 

Als afsluiter zijn we terug gegaan naar Veneto en hebben we Castelgreve, Vin Santo del Chianti geschonken. Witte wijn gemaakt van Trebbiano en Malvasia die minimaal 3 jaar in kleine houten vaten heeft gelegen. De kleur was inmiddels veranderd naar oranje/bruin en de smaak was zeer bijzonder. Niet overdreven zoet, maar een perfecte balans tussen een zuurtje en zoetigheid met duidelijke aroma's van gedroogd fruit en noten.

Het waren twee bijzondere avonden waar ik met veel plezier op terug kijk. Gezellige mensen, lekkere hapjes en verrassende wijnen. Op deze manier is een weekend vullen echt wel leuk...

 

Naar het overzicht