"Life is too short to drink bad Drinks"

Whisky Proeverij Glengyle

Donderdag 14 maart komt David Allen van de Glengyle Distillery uit Campeltown naar Gendt om een prachtige presentatie te geven over de Kilkerran Single Malt Whisky. Naast een aantal van deze Single Malts neemt David ook een aantal Cask Samples mee om de aanwezige mensen te laten proeven. 

Kilkerran Single Malt whisky wordt geproduceerd in de Glengyle Distillery in Campbeltown. De stokerij begon ooit in 1872 en werd door William Mitchell (zoon van Archibald Mitchell – de oprichter van de Springbank Distillery) alleen gerund. William was daarnaast actief als boer. In die dagen was het zeer gebruikelijk dat boeren tevens een, vaak kleine, distilleerderij erbij runden. Dit in verband met het feit dat de ‘draf’ die overblijft na de fermentatie als veevoer kan dienen.

Door economische en overheidsmaatregelen moest de Glengyle Distillery in 1925 helaas haar deuren sluiten. Op 8 april dat jaar zijn tevens alle vaten, apparatuur e.d. geveild. Tussen 1925 en 2000 is door een aantal verschillende partijen getracht de stokerij opnieuw tot leven te wekken, echter zonder succes. Totdat in het jaar 2000 Mr. Hedley Wright van Mitchell’s Glengyle Limited de gebouwen van de Glengyle Distillery kocht. De cirkel was weer rond; Hedley Wright (eigenaar van de Springbank Distillery),  is de achter-achter neef van de eerste eigenaar William Mitchell!

Vanaf 2000 tot 2004 is de stokerij voorzien van nieuwe distilleerketels en andere noodzakelijke apparatuur om alcohol te kunnen stoken. Er wordt een licht geturfde alcohol geproduceerd. De naam van de single malts is Killkerran (in dat woord een verwijzing naar de originele inwoners van Campbeltown van ruim 8000 jaar geleden). Aangezien de naam Glengyle al in gebruik was door een andere producent van blende whisky’s uit de Highlands is gekozen voor de naam Kilkerran.

De avond zal starten om 19.30 uur bij De Klok Horeca Gendt. De kosten zijn €20,00 per persoon en er is maximaal plaats voor 60 personen. Extra informatie of aanmelden kan vanaf begin januari via info@wijnzinnig.eu of in de winkel.

Naar het overzicht