"Life is too short to drink bad Drinks"

Voorraden en prijzen...

Wanneer we naar het nieuws kijken of een krant openslaan dan lezen we eigenlijk al wekenlang dezelfde soort berichten: de oorlog in Oekraïne, stijgende brandstofprijzen, inflatie en alles wat onder invloed van deze punten een negatief effect hebben voor de consument. Helaas is dit geen klein probleem, maar een probleem waar iedereen in de Wereld mee te maken heeft. Zo ook wij...

Inmiddels merken wij in de winkel dat prijzen van onze producten aan inkoopkant stijgen. Het ene product heeft een grotere prijsstijging dan het andere product. Kleine verschillen in inkoopprijs nemen wij voor lief en dat zijn voornamelijk producten waar wij ook een grotere voorraad van kunnen aanleggen (dit gezien de uitbreiding van ons magazijn). Naast de prijsstijging van het product zelf, merken we ook een groter prijsverschil in transport. De stijgende brandstofprijzen en het grote tekort aan containers zijn een groot probleem. In sommige gevallen is de prijs per container 7x !! duurder dan een aantal maanden geleden.

Ok. Aan alle kanten worden producten dus duurder. Vanaf dag één dat ik bij WijnZinnig Gendt de deur opende, heb ik een duidelijke visie: inkoopprijs x een winstmarge = verkoopprijs. Hiervan moeten alle kosten gedekt worden en moet ik samen met mijn gezin van kunnen leven. Niks anders dan dat iedereen doet. Er zijn echter collega's die op voorhand de prijzen al verhogen omdat "iedereen dat doet". Ik zal alleen een prijs aanpassen als het echt niet anders kan en als het ook een product is dat op dat moment is gekocht. Een product in prijs verhogen die ik een tijdje geleden heb ingekocht (en dus zelf de oude prijs heb betaald) doe ik dus niet! Gelukkig hebben we hier in de winkel geen discussies over, maar het is altijd goed om hier open en transparant in te zijn. Geheimen hebben niet ;-)

Het kan dus voorkomen dat af en toe prijzen aangepast worden in de winkel. Het zullen geen schokkende verhogingen zijn. Mocht dit wel het geval zijn dan zoek ik natuurlijk naar een alternatief product met een gunstigere prijs. Het is nou eenmaal niet anders.

Vervelender vind ik het feit dat ik geen grip meer heb op voorraden in Nederland. Door de problemen met containers, vrachtwagens en stijgende prijzen, is er tekort aan heel veel producten. Ik doen mijn uiterste best om zoveel mogelijk voorraad in de winkel en magazijn te zetten, maar ik merk nu dat sommige producten echt op zijn... Krijg je een bericht dat een wijn uit bijvoorbeeld Californië half april beschikbaar is, krijg je de volgende dag een aangepast bericht dat het half mei wordt. Problemen in de Wereld waar we gewoonweg niet omheen kunnen.

Het lijkt veel negativiteit wat hierboven staat, maar laten we vooral blij zijn dat we zonder oorlog in Nederland mogen wonen. Dat er voldoende eten en drinken is en dat we over het algemeen allemaal ons ding kunnen doen. Wordt een fles drank te duur, dan zoeken we een alternatief. Is een product niet meer leverbaar dan zoeken we ook een alternatief.

De schappen zullen meer dan gevuld blijven ;-)

Naar het overzicht