"Life is too short to drink bad Drinks"

Verslag reis Zuid Afrika

Zo'n 10 jaar geleden mocht ik, na het winnen van een Nationale wijn/spijs wedstrijd, voor het eerst een bezoek brengen aan het prachtige Zuid Afrika. Tijdens deze reis heb ik een flink aantal producenten mogen bezoeken en ervaren wat de verschillen in klimaat zijn in de desbetreffende regio's. Bijzonder om dat als jochie van 24 jaar mee te mogen maken. Na dat avontuur ben ik WijnZinnig Gendt gestart en heb daarna nog vele mooie wijnreizen mogen maken. Nu 10 jaar later heb ik weer een bezoek mogen brengen aan Zuid Afrika met één bijzonder doel; het samenstellen van de Jubiliumwijn voor WijnZinnig Gendt.

 

 

 

 

Door het jarenlange goede contact met Sam Kalksma van Wijnbeheer in Nederland en James McKenzie van Nabygelegen in Zuid Afrika was voor mij direct duidelijk waar ik graag deze wijn zou willen maken. Juist, Nabygelegen Privat Cellar in Wellington.

Na mijn plannen eerst met Sam besproken te hebben, is er contact gelegd met James en ook hij was direct enthousiast. Ik was meer dan welkom en op alle fronten waren er mogelijkheden om de wijn bij hem te maken. We hebben uiteraard overleg gehad over de mogelijkheden van de te gebruiken druivenrassen, type fles, afsluiting, hoeveelheid flessen, etiket, waar gaan we etiketteren, moment van verschepen, al dan niet gebruik van houten vaten en niet geheel onbelangrijk het prijspunt waarop we deze wijn kunnen aanbieden. Het raamwerk was klaar en nu was het zaak een vliegticket reserveren.

Zondag 16 februari vertrok het vliegtuig vanuit Amsterdam naar Kaapstad en zo'n 12 uur later werd ik door Sam in de aankomsthal opgewacht en zijn we naar Paarl gereden waar we deze dagen bij James en zijn vrouw Adele mochten verblijven. 2 biertjes op het buitenterras en ik was klaar met de dag.

Maandag 17 februari stond volledig in het teken van het blenden van de jubileumwijn. Vooraf was voor mij al duidelijk dat minimaal 50% van de blend moest bestaan uit de Pinotage druif. Dit is immers de blauwe druif die zijn oorsprong heeft in Zuid Afrika. We zullen de wijn in september in Nederland introduceren en daardoor wil ik graag een volle rode wijn met veel smaak, karakter, beetje eigewijzigheid, maar zeker geen straffe nasmaak.

De spullen stonden klaar om te gaan proeven en we zijn begonnen met 2 verschillende soorten Pinotage: 1. Nabygelegen Pinotage 2019 2. Klein Sneeuberg Pinotage 2019. Na een keuze gemaakt te hebben welke Pinotage de basis zou vormen voor de blend hebben we een scala aan opties geproefd. Hierbij iedere keer weer in het achterhoofd houden welke smaak er uiteindelijk in de fles moet zitten als hij in Nederland geopend wordt. 

Over de uiteindelijke blend ga ik nu nog niks vertellen, maar wel dat het ontzettend interessant is om dit te doen. We hebben bijvoorbeeld besloten om een bepaald druivenras niet voor 4% te gebruiken, want bij 2% toevoeging van deze druif was het effect al bereikt. Eigenlijk is het gewoon puzzelen met wijn!

Wanneer de wijn in Nederland geintroduceerd wordt, zal er een uitgebreid verslag komen van de samenstelling van de wijn.

Hieronder een aantal foto's van de blendsessie.

Na deze blendsessie een goede stevige lunch en daarna terug naar Paarl gereden waar we een uurtje de tijd hadden om ons voor te bereiden op het avondprogramma. Thys Lombard van Oldenburg Vineyards had ons uitgenodigd om een rugbywedstrijd te bezoeken van de Stellenbosch Maties. Geweldig om mee te maken!

Dinsdag en woensdag hebben we natuurlijk genoten van het heerlijke weer en de prachtige omgeving van Kaapstad, Stellenbosch, Paarl en Wellington. De Lions Head (naast de Tafelberg) beklommen, de zee op gegaan om dieren te spotten, lunchen, dineren, drinken, proosten en meezingen met Nederlandstalige muziek in de kleine Seat huurauto. Het doel was immers bereikt: het blenden van mijn jubileumwijn!

Zowel Sam als ikzelf zijn toch serieus met het vak bezig en hebben daarom ook een bezoek gebracht aan Oldenburg Vineyards in de Banghoek, Stellenbosch. Unieke plaats waar absolute topwijnen gemaakt worden met voornamelijk Chenin Blanc als speerpunt. Veel wijnen geproefd en met 4x4 de Rondekop op gereden om te ervaren wat de invloeden van de bergen zijn, de diversiteit in bodems en te zien op welke manieren de druivenstokken beheerd worden.

 

Vanaf deze week zullen een groot deel van de wijnen van Nabygelegen Privat Cellar, Snowmountain en Oldenburg Vineyards bij ons in de winkel verkrijgbaar zijn.

Via deze weg wil ik Sam Kalksma bedanken voor alle hulp en gezelligheid in Zuid Afrika. James en Adele van Nabygelegen voor hun gastvrijheid, heerlijke ontbijtjes, geweldige braai en de mogelijkheid om de wijn te blenden. Ik ken heel veel lieve mensen in mijn omgeving, maar wat zijn deze 2 mensen fantastisch! Thys Lombard van Oldenburg Vineyards voor de beleving bij de rugbywedstrijd, mogelijkheden om de wijnen te proeven en de super interessante tour door het bedrijf en uiteraard mijn vrouw Janneke die mij de gelegenheid heeft gegeven om deze trip te maken.

Meer specifieke informatie over de wijnhuizen:

www.nabygelegen.co.za

www.oldenburgvineyards.com

 

Naar het overzicht