"Life is too short to drink bad Drinks"

Tesselaar bier van Texel

De bieren die nog daadwerkelijk op het eiland Texel gemaakt worden hebben wij sinds kort ook bij ons in de schappen staan. De Tesselaar brouwerij van de familie Diks is een echt familiebedrijf!

Met de hele familie bestieren ze de brouwerij, samen maken ze van gerstemout (soms ook tarwemout), water, hop en gist verschillende soorten bier. De één fris en dorstlessend voor de zomerse dagen en de ander volmondig en robuust van smaak voor een stormachtige herfstavond.

Ze brouwen de bieren op Spinbaan 11 in Den Burg. Hier zijn ze in augustus 2018 begonnen om in een lege hal de brouwerij te bouwen. Nadat ze eerste met de familie eigenhandig het proeflokaal gebouwd hadden, volgde de brouwerij. Een prachtig koperen brouwhuis waar dagelijks met veel passie en plezier voor het bier gezorgd wordt.

Het Foorjaar is wellicht het mooiste jaargetijde van het eiland. De lammetjes in de wei, de duinvalleien die weer kleur krijgen, het zonnetje die uit de wind weer warmte straalt… maar ook na een periode van donker bier, tijd voor een zacht geurend en bloemig blond bier! EILANDKRIEBEL!

Bierbrouwen is onze Passie. Een bier brouwen met de kriebels van het Foorjaar (dialect op Texel) een prachtige uitdaging! Blond en bijna strogeel van kleur door het gebruik van lichte gerstemout. In het volmout gebrouwen bier (hier zijn dus geen suikers aan toegevoegd) proef je de smaak van het graan op zijn best. Tijdens het koken van het Wort zijn maar liefst vijf bloemige hopsoorten toegevoegd. Stuk voor stuk smaakmakers in bier!

Dit speciale blonde bier heeft 6,4% Alc.vol.  is ondergistend en ongefilterd. Dit betekent dat alle smaak bewaard is gebleven. 

Bruuzer is het Tessels dialect voor Wildebras. Uit de koperen ketels van de enige brouwfamilie die Texel rijk is komt een onstuimig en krachtig bier van hoge gisting de “Tesselaar Bruuzer”

Een Tripel van 9% alcohol met een blonde gloed van de Dageraad, een hopbyte van een selectie prachtige hopbloemen geven dit zware bier van hoge gisting een prachtige hopbitter in de afdronk met een zoete zweem van tropisch fruit.

De brouwersfamilie vergadert iedere dag aan de eettafel en besloot einde van het jaar 2020 nog een krachtig en onstuimig bier van hoge gisting te brouwen. Een type Tripel welke goed bij de maaltijd past maar ook een smaakvolle afronding is van de dag.

Tesselaar Strandstruner is een uniek type Weizenbier, het is een ‘Koper’ kleurig Weizenbier.

Het koperkleurige bier is heel zacht, fris, toch vol en moutig met een fruitige Touch van de speciaal ontwikkelde giststam voor de familie. Met een zacht bittertje in de afdronk door de aromahop is het een prachtige aanvulling op het Tesselaar assortiment dat nu 6 bieren telt.

Weizenbier is een van de meest geliefde en populaire bieren van Nederland als het om speciaalbier gaat. Reden voor de Familie Diks om het assortiment aan te vullen met een nieuwe stijl van Weizenbier welke er nog niet was. Het is niet blond en het is ook niet donker! Het is een Koperkleurig Weizenbier van 5,5 % Alc.vol. Tesselaar Strandstruner genaamd.

esselaar Dukdalf is een stoer krachtig bier van 10% vol. Alc. Een echte Quadrupel! De rijke donkerkopere kleur ontstaat door een variatie aan geroosterde gerst en mout soorten.

Vol van smaak, met prachtige moutbittertonen gecombineerd met een zachte hopbitter door de bijzondere Marynka hop. Een klein zoetje maakt een fluweelzachte afdronk! 

Tesselaar Dukdalf dankt zijn naam aan zijn eigenschappen. De dukdalf is die stoere aanmeerpaal voor steun in de veilige haven. De veilige haven als het Horntje, waar de Tesselse veerboot aanmeert of Ouweskil waar de kotters en pleziervaart veilig binnen liggen. Maar overdrachtelijk kan het ook de thuishaven Texel zijn waar de Tesselaar kinderen opgroeien, volwassen worden, uitvliegen naar de ‘Overkant’ en weer Thuus kunnen komen!

Naar het overzicht