"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Whisky Tasting

Vrijdag 18 mei was het wederom de beurt aan Tony van Rooijen om de volle zaal van De Klok Horeca Gendt een enerverende whisky proeverij te presenteren.

De inmiddels zoveelste whisky proeverij die wij organiseerde stond dit keer in het teken van 'specials'. Whisky die niet standaard zijn, behoren tot een reeks limited editions, specifiek afkomstig zijn uit een bepaald vat of nieuw op de markt zijn gebracht. Sowieso selecteren wij de whisky die niet eerder op de proeftafel heeft gestaan. Hierdoor is het voor iedere proever een verrassing!

Na een korte introductie en een glas gevuld met Glenfiddich 12 Years om er even in te komen, zijn we gestart met de tasting.

Ondersteund door prachtige foto's heeft Tony ons meegenomen in de bijzondere wereld van distilleries als Glenfiddich, The Balvenie, The Macallan, The Glenrothes en Highland Park. 

Per whisky een uitgebreide uitleg over de herkomst en productie en waar de specifieke smaken vandaan komen. Met een geweldige opbouw kunnen we terugkijken op een unieke selectie.

Achtereenvolgens hebben we geproefd:

0. Glenfiddich 12 Years Old (aperitief)

1. Glenfiddich Project XX Esperimental Serie

2. The Glenrothes Vintage 2004

3. The Macallan 12 Years Old Double Cask

4. The Balvenie 15 Years Old Single Barrel (Sherry Finish) vat 5779

5. The Balvenie 15 Years Old Single Barrel (Sherry Finish) vat 2052

6. Highland Park Dragon Legend

7. Glenfiddich Sample Fles rechtstreeks uit vat met 62% alcoholpercentage

 

Iedere whisky is uniek te noemen en had een specifieke smaak en kenmerken. Een highlight van de proeverij was het verschil tussen de 2 Balvenie Single Barrel whisky. Aan het etiket te zien geen verschil, maar beide whisky komen uit een enkel geselecteerd vat. Hierdoor geen mogelijkheden om een 'constante' smaak te creëren. De eerste fles was lichter van kleur, toegankelijk van smaak terwijl de 2e fles een donkere kleur had, intens donker fruit en vanille in geur en smaak mee had gekregen van vat 2052.

Nogmaals: we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde proeverij en hierbij mijn grote dank aan Tony van Rooijen, De Klok Horeca Gendt en alle enthousiaste proevers!

Naar het overzicht