"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Online wijnproeverij

Zaterdag 27 februari hebben wij onze eerste online wijnproeverij verzorgd. Na diverse online whisky- en portproeverijen bleef de wens om een goede wijnproeverij via het digitale web te organiseren. Het lijkt natuurlijk erg makkelijk om in plaats van Port een wijn te gebruiken, maar dat ligt (vind ik) toch echt even anders.

Door het hoge alcoholpercentage en zoetgehalte van Port is het makkelijk om deze over te schenken in buisjes of kleine flesjes en ze na ongeveer 2 weken te openen voor een proeverij. De invloed van zuurstof op dit product is minimaal door die 2 belangrijke factoren. Met Whisky is dat precies hetzelfde. Met een minimaal alcoholpercentage van 40% heeft zuurstof geen invloed op kwaliteit en smaak bij dit product. Daardoor is het ook voor Whisky makkelijk om deze over te schenken.

Een wijn is daarentegen een stuk gevoeliger voor zuurstof. Wanneer we een fles wijn openen moet hij toch zeker binnen 4-5 dagen uitschonken worden. Een enkele variant kan langer bewaard worden, maar dat zijn meer uitzonderingen. Wanneer we een fles openen en overschenken in een buisje of klein flesje komt er zuurstof bij de wijn. Zuurstof zorgt ervoor dat de wijn gaat oxideren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gezien het enthousiasme van alle WijnZinnige vrienden moeten we al ruim een week voor de proeverij de buisjes afvullen. Een lange tijd voordat de wijn daadwerkelijk gedronken gaat worden. Meestal worden ook proefpakketten verzonden naar klanten die ver van Gendt woonachtig zijn. Dat betekent nóg eerder afvullen om ze op tijd op de locatie te krijgen én gigantische temperatuursverschillen, want de postpakketten blijven 's nachts in de auto liggen. Allemaal dus niet handig voor een wijn!

Toch wilde ik graag die online proeverij verzorgen en dat is gelukt met 6 smaakvolle wijnen die allen afgevuld zijn in 0.375l flesjes (en allemaal op het wijnhuis zelf zijn afgevuld). Hierdoor heeft zuurstof geen enkele kans. Bijkomend voordeel is dat je met 4 personen met 1 proefpakket kunt doen. 

We zijn de proeverij om 19.30 uur gestart met een welkomswoord aan de ruim 200 deelnemers. Een korte uitleg gegeven over de precieze invulling van de avond en de volgorde van proeven. Omdat we per wijn 3 volle wijnglazen konden vullen, leek het mij niet verstandig om gehaast door de proeverij te gaan. Je moet tenslotte optimaal kunnen genieten van de wijn. Dat was dan ook direct de reden dat ik de enige echte WijnZinnige WijnQuiz gemaakt heb. Na het proeven van de wijn hebben we uitleg gegeven via Zoom en een Powerpoint presentatie. Vervolgens hebben we 6 vragen van de quiz gespeeld via Quizstud.com. Kennisvragen en pure gokvragen, maar allemaal meerkeuze om het toch wat makkelijker te maken. De quiz bleek een perfecte aanvulling op de wijnen.

We hebben in volgorde de volgende wijnen geproefd:

1. Biscardo, Prosecco Spumante, Italië

2. Chateau les Fontenelles, Bergerac Blanc, Frankrijk

3. Domaine Thibault, Pouilly-Fumé, Loire, Frankrijk

4. Wente Estate, Wetmore Cabernet Sauvignon, Californië

5. Feudi Salentini, Primitivo di Manduria Gocce, Italië

6. Taylor's Late Bottled Vintage Port 2016, Portugal 

 

Uiteindelijk zijn we zo'n 2.5 uur bezig geweest met deze online proeverij en zijn er behoorlijk wat vragen via de chat behandeld. Deze proeverij smaakt zeker naar meer, dus een goede zoektocht naar 0.375 flesjes is geopend. Moeten we wel even nieuwe vragen voor de quiz gaan bedenken. Ow ja, de winnaars van de quiz waren de proevers uit de Kommerdiek. Zij gaan er met 3 flessen Rock & Roll(e) wijnen vandoor. Nummer 2 en 3 hebben ook flessen Rock & Roll(e) wijnen gewonnen. Leuk toch.

Hopelijk kunnen we op korte termijn weer proeven bij één van onze horeca relaties, maar misschien komt er tussentijds nog wel een online proeverij...

Naar het overzicht