"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Online Whisky Tasting

De eerste dag van de maand mei stond direct in het teken van de online whiskyproeverij in samenwerking met Herman van der Meij. Met 55 deelnemers (uitverkocht ivm de beschikbare flessen) was er weer een zeer divers gezelschap online aanwezig.

We begonnen de avond om 20.00 uur met de presentatie van Herman. Als Keeper of the Quaich heb je al jarenlang aangetoond dat je specialist bent op het gebied van whisky. Kennis over de productie, proeftechnisch ben je prof en ontzettend veel ervaring.

Aan de hand van duidelijk sheets zijn we meegenomen in het productieproces en de verschillen in type hout die gebruikt worden.

Ietswat later dan verwacht zijn we begonnen met de eerste whisky. Dit was Cardhu 15 Years Old uit de Speyside. Mooie instapwhisky met veel smaak en vooral fruit in geur en smaak. Voor de eerste keer tijdens een online proeverij hebben we deze avond 2 soorten 'blind' geproefd. Hierbij was het voor de deelnemers niet bekend welke whisky er in het glas zou komen. Op deze manier proef je niet met een vooroordeel, maar ga je puur uit van de geuren en smaken die je tegenkomt. Op deze manier krijg je de meest eerlijke bevindingen.

Men was zeer verrast over deze manier van proeven en de uiteindelijke bekendmaking.

We hebben de volgende 2 whisky blind geproefd:

- Roe & Co Blended Irish Whiskey

- Johnnie Walker Green Label 15 Years Old

We zijn vervolgens verder gegaan met een tweetal Mortlach varianten. Naast elkaar hebben we de 12 Years old en de 16 Years old kunnen proeven. Mooi vooral om het verschil in houtopvoeding en de complexiteit van beide te ervaren. Uiteraard ook weer veel uitleg over het specifieke productieproces van Mortlach.

Als afsluiter stond er niets minder dan Talisker 18 Years old klaar om ingeschonken te worden. Rijk, intens en een mooie dosis turf zorgden voor een klapstuk als einde. Niet iedereen houdt natuurlijk van deze stijl whisky, maar de waardering was groot van iedereen.

Nogmaals een groot dank aan alle deelnemers. Ook nu weer is er vanuit heel Nederland geproefd. Een bijzonder grote dank aan Herman die een duidelijke en interessante presentatie heeft verzorgd. Ook benieuwd naar bijvoorbeeld de Johnnie Walker Green Label? Vraag het gerust in de winkel, want we hebben hem gewoon open staan.

 

 

Naar het overzicht