"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Bubbels Proeverij

Vrijdag 1 en zaterdag 2 juli hebben we weer een toffe proeverij verzorgd in ons eigen proeflokaal. Het thema voor deze dagen was BUBBELS. De zon schijnt volop en er zijn ieder weekend wel gelegenheden om te proosten. We hebben daardoor gekozen om het product mousserende wijn uit te lichten.

Tijdens beide avonden hebben we genoten van 6 verschillende soorten mousserende wijn. Uitleg gegeven over het productieproces van mousserende wijn en vooral de mogelijkheden die een wijnmaker heeft. Wordt het koolzuur toegevoegd bij het afvullen van de flessen, wordt het koolzuur in de tanks gespoten en daarna onder druk afgevuld of krijgt de wijn een tweede vergisting in de fles? Allerlei opties die de uiteindelijke smaak en kwaliteit van het product bepalen. 

Welke benamingen zijn er allemaal voor mousserende wijnen in de Wereld en betekenen de specifieke termen op het etiket? Wel zo handig om te weten als je voor een wijnschap staat en er niemand is om te adviseren. Als voorbeeld: Prosecco Extra Dry betekent niet dat de Prosecco extra droog is, maar de Prosecco is juist minder droog. Wanneer hij echt droger dan droog is, staat er Extra Brut op het etiket. Wist je dit al? Zo nee dan is een proeverij de volgende keer ook echt iets voor jou ;-)

Uiteraard hebben we niet alleen maar informatie gegeven via ons tv scherm, maar hebben we heerlijk geproefd van 6 verschillende mousserende wijnen. Iedere wijn ook nog eens begeleidt met een heerlijk passend hapje van Bistro Bar Proef uit Gendt. Verrassende combinaties die je vooraf niet zou verwachten.

  • Betuws Wijndomein, LingeParel Wit, Nederland (mix van noten)
  • Seleccio Dignitat, Cava Rosado, Spanje (aardbei met balsamico)
  • Rotari, Cuvée 28 Brut, Italië (gedroogde ham)
  • Reuter Dusemund, Riesling Sekt, Duitsland (toast met gerookte zalm)
  • Bailly, Crémant de Bourgogne Pinot Noir, Frankrijk (gefrituurde kip)
  • Monmarthe, Champagne Premier Cru Privilege, Frankrijk (toast met taleggio kaas en dadel)

 

Vrijdag hebben we samen met 12 deelnemers geproefd en zaterdag was de groepsgrootte 22. Het is geweldig om dezelfde proeverij in één weekend te verzorgen voor de verschillende aantallen personen. Omdat we nu gebruik kunnen maken van ons proeflokaal is de groepsgrootte niet meer zo van belang. Heerlijk...

 

 

Naar het overzicht