"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik bezoek Teeling Whiskey

Er zijn ontelbaar veel mooie momenten te omschrijven rondom mijn hobby: WijnZinnig Gendt. Naast het dagelijks contact met hele leuke klanten in de winkel, leveranciers, producenten en collega's is het proeven van deze dranken ook iets bijzonders. Maar een overtreffende trap daarvan is het proeven van deze producten bij de producent zelf. Laat ik dat nou in Dublin gedaan hebben bij de Teeling Whiskey Distillery van zondag 8 oktober t/m dinsdag 10 oktober.

Met een 12-tal collega ondernemers uit Nederland zijn wij samen met importeur Bresser & Timmer vanuit Amsterdam naar Dublin gevlogen. Aangekomen in Ierland zijn we richting hotel vertrokken waarna we vrij snel door zijn gegaan naar de Guinness brouwerij. Gezien onze late aankomst en vooral in de interesse in een lekker glas bier, zijn we direct naar de bovenste etage van het inmense gebouw gegaan om te genieten van het uitzicht, het bier en de mooie gesprekken met collega's. De avond was verder gevuld met diner, wijn, bier, live muziek en toch op tijd naar bed, want maandag 9 oktober zou een bezoek gebracht worden aan Teeling.

Maandag 9 oktober hebben we eerst een bezoek gebracht aan het whiskey musuem waar de historie van Ierse Whiskey uitgelegd werd en hebben we een 3-tal varianten mogen proeven. Ook hier was de gezelligheid wat belangrijker dan de inhoud, maar evengoed een goede warming up voor het bezoek erna...

Lopend zijn we naar de Teeling Distillery gegaan waar we vriendelijk ontvangen werden en een vrolijke rondleiding hebben gekregen. Inmiddels het het proces van distilleren niet zo spannend meer, maar vooral de keuzes die een master distiller maakt om een andere touch aan de whiskey te geven, maakt het juist interessanter. 

De proeverij was goed, maar wat mij betreft niet héél speciaal. Graag zie ik een proeflijst met de te proeven producten en de mogelijkheid om daar je proefnotitie op te maken zodat je altijd goede referenties hebt. Ik heb de telefoon er maar bij gepakt om de notities te maken. Achtereenvolgens hebben we geproefd:

1. The Spirit of Dublin 57.5% alchol

2. Teeling Single Pot Still Batch 2

3. Teeling Single Malt Revival 12 Years Old Cognac & Brandy Cask Finish 

4. Teeling Brabazon Single Malt Serie 1 Sherry Cask Finish

5. Teeling Brabazon Single Malt Serie 2 Port Cask Finish

Vervolgens heb ik zelf nog een fles Single Cask afgevuld voor privé gebruik ;-) Casknr: 22060 Cask Type: Sherry Fill Date: 10/11/2008 ABV 60.4%  Bottled 09/10/2019

De avond kreeg een smaakvol vervolg met een heerlijk diner en niet al te beste wijnen, maar we hebben veel gesprekstof dus de gezelligheid was weer van hoog niveau. De whiskey was voldoende voor de rest van de avond, dus zijn we overgestapt naar Gin-Tonic waar we tot in de late uurtjes van genoten hebben.

Dinsdag 10 september (de verjaardag van WijnZinnig Gendt) was misschien wel de meest bijzondere van al mijn bezoeken. We hebben het warehouse van Teeling bezocht in Greenore Ierland. Ongeveer 1.5 uur rijden vanaf het centrum van Dublin. Gigantisch veel vaten liggen opgeslagen in de 3 verschillende delen van het warehouse en ik kan niet zeggen dat ze mooi gesorteerd lagen. Juist dat vind ik zo mooi, want de warehouse manager wist precies wat waar te vinden was en hoe lang het nog zou blijven liggen.

Direct bij binnenkomst mochten we zelf een aantal vaten openen en legen die gebruikt zouden worden voor de Teeling Small Batch. Grappig om te zien hoe dit gaat en leuk om even zelf te doen. Deze blend van vaten zou na het legen nog even verder rijpen in hout.

Mooie gesprekken hebben we gevoerd over de rijping van whiskey, de verschillende vaten en de invloed van het product dat vóór de whiskey in het vat heeft gezeten. Vervolgens werd ons mede gedeeld dat we werkelijk ALLES mochten proeven wat in het warehouse lag opgeslagen. Voor ons uiteraard een even een momentje van WAUW... We zijn geruime tijd door door de koele ruimtes gelopen en gekeken naar de kaartjes op de vaten welke whiskey in dat vat zat en hoe oud deze was. Met een schroefmachine werden 2 gaatjes in het vat gemaakt, glas eronder en proeven maar. Conclusie: die Ieren zijn soms echt gek!! 

Het einde van de reis was in zicht, maar toch weer een goed lunch, glaasje wijn en terug richting luchthaven.

Met deze reis heb ik weer veel ervaring opgedaan. Niet alleen op het gebied van Whiskey en Teeling, maar ook over het algemene ondernemerschap en de manier hoe collega's werken. We hebben elkaar weten te inspireren en gaan allemaal vol energie aan de slag met Teeling en onze ondernemingen.

Bij deze nogmaals mijn grote dank aan de importeur Bresser & Timmer en alle mensen van Teeling in Dublin!

 

 

Naar het overzicht