"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik bezoek Taylor's Portugal

Zondag 16 september ben ik samen met een aantal collega ondernemers (op uitnodiging van Kwast Wijnkoperij) op het vliegtuig gestapt richting Porto in Portugal. Tijdens deze 2-daagse trip stond Taylor's Port centraal met bezoeken aan de wijngaarden, de wijnhuizen, wearhouses en natuurlijk het proeven van de verschillende soorten Port.

Ongeveer 1.5 jaar geleden heb ik Taylor's Port toegevoegd aan het assortiment van WijnZinnig Gendt, omdat ik op zoek was naar een kwalitatief hoogstaande Port. Ik was dus al bekend met de verschillende soorten en stijlen, maar de achtergrondinformatie was er alleen vanuit de boeken en de gesprekken met de exportmanager tijdens een proeverij.

Via Kwast Wijnkoperij kreeg ik dit jaar dus de mogelijkheid om mee te gaan naar Portugal om mijzelf volledig te verdiepen in Taylor's. Iets waar ik enorm naar uit heb gekeken en met beide handen heb aangegrepen om jullie nóg beter te kunnen adviseren in de mogelijkheden van dit prachtige product!

Hieronder een compact verslag van mijn ervaringen met een aantal proefnotities en bijzondere aspecten.

Taylor's Port is opgericht in 1692 en vanaf dat moment een echt familie concern. Nooit verkocht, gekocht of overgenomen en dat is toch zeker uniek te noemen. Het doel van Taylor's is om goede port te maken en te verkopen.

Port is een versterkte wijnsoort: de vergisting van het sap wordt stopgezet doordat de wijnmaker alcohol toevoegt. Hierdoor stopt de vergisting en blijft een vloeistof over met een hoog alcoholpercentage en relatief veel niet vergistte suikers. De basis is gelegd voor een port. De druiven voor port worden verbouwd in de Douro vallei, dieper in het land gelegen. Zodra de port gemaakt is, wordt het naar de havenstad Oporto gebracht om een verplichte rijping te ondergaan voordat het officieel als port op de markt gebracht mag worden. Tegenwoordig wordt deze regel aangepast, zodat het Taylor's aangezet heeft om in de Douro vallei een 'opslag ruimte' te bouwen waarin het klimaat van Oporto nagebootst wordt. Hierdoor kan de port in de Douro vallei blijven, maar wel onder dezelfde omstandigheden als wanneer het in Oporto opgeslagen ligt. 

Taylor's is een van de eerste producenten van port geweest die wijngaarden aankochten om zelf de wijn te produceren. Veelal wordt er wijn ingekocht bij de boeren om dit zelf te laten rijpen. Taylor's koopt dus een deel van de wijn in (uiteraard onder streng toezicht van het bedrijf) en maakt het tevens zelf.

In oorspronkelijk eigendom van Taylor's behoren de volgende Quintas (wijngaarden):

  • Quinta de Vargellas
  • Quinta de Terra Feita

Door zelf wijngaarden en bedrijven over te nemen is Taylor's nu een van de grootste producenten van de hele port industrie. Onder andere Croft en Krohn behoren tot het eigendom.

Grofweg kunnen we onderscheidt maken in de volgende soorten port:

- witte port - ruby port - tawny port - late bottled vintage port - colheita port - oude tawny port - vintage port - 

Na aankomst in Porto zijn we per mini bus vertrokken naar het gebied Pinhao in de Douro vallei. een reis die eerder nog ongeveer 4.5 uur in beslag nam, maar door de aanleg van betere wegen, waren we nu met ongeveer 1.5 uur op onze bestemming. Direct een lunch in het Vintage House met een prachtig uitzicht op de rivier en daarachter de prachtige wijngaarden. 

Na de lunch vertrokken naar het moeilijk te bereiken Quinta de Vergalles. Door velen genoemd als mooiste wijngaard van de Wereld. Ik heb er zelf een flink aantal 'live' mogen aanschouwen en het behoort zeker tot de absolute top en aanraders. Bijzonder is de ligging van de wijngaarden op de stijle hellingen. De wijngaarden zijn in terrasvorm aangelegd. Hierdoor is handmatig oogsten de enige mogelijkheid om de druiven van de plant te krijgen en dus arbeidsintensief.  De ligging ten opzichte van de zon, beperkt water, arme bodem en goede behandeling van de wijnstok gedurende het jaar kunnen zorgen voor absolute top kwaliteit druiven.

Na een hartelijk ontvangst van President Alistair Robertson hebben we een selectie Vintage Port geproefd van Quinta de Vargellas. Om het even te verduidelijken: alleen in de beste jaren kan er Vintage port gemaakt worden. Is het oogstjaar niet het allerbeste in alle Quintas van Taylor's, maar wel in Quinta Terra Feita, dan kan alleen deze Quinta aangemerkt worden om Vintage Port te maken. Zijn alle Quintas van sublieme kwaliteit dan maakt Taylor's een Classic Vintage. In dit geval kan er dan geen Vintage Quinta de Terre Feita gemaakt worden.

Classic Vintage = alle wijngaarden zijn subliem

Vintage Quinta de Vargellas = alleen de oogst hier is subliem

Vintage Quinta de Terre Feita = alleen de oogst hier is subliem

Voor mij was jaargang 2001 de absolute winnaar. 

Het is ontzettend belangrijk te weten dat een Vintage Port rijpt in de fles en niet in een houten vat. Hierdoor beleeft de port veel veschillende fases in de fles. De eerste 2 tot 3 jaar kan de port veel primair fruit geven in geur en smaak. De daarop volgende jaren kan de port heel gesloten zijn en weinig prijsgeven. Na ongeveer 7 jaar kan de wijn zich weer openen en een prachtige ontwikkeling laten zien en nog beter worden. Wel staat vast dat een Vintage Port erg lang bewaard kan worden. Laat je dus goed adviseren over de aankoop van een Vintage Port!

Het bezoek aan de wijngaarden en winery waren voor mij onvergetelijk! Alleen als je er bent, kan je zien dat het oogsten een hels karwei is. Alleen als je dat ziet, wil je 20 euro per fles meer betalen. Handmatig plukken, iedere bak druiven van 25kg per stuk op je schouder naar beneden lopen via stijle paadjes. Niet 1x, maar de hele dag door met ruim 30 graden op je hoofd! Diep respect voor deze mensen. Na 18.00 uur houdt het voor de meeste nog niet op, want voor de Vintage Port worden de druiven ook nog eens met de voeten getreden. Door het treden van de druiven met de voeten, worden de schillen langzaam, maar gecontroleerd uitgeperst. Hierdoor komen de meeste aroma en kleur uit de schil vrij. Zonder dat de pitten gebroken worden waardoor er strenge tannine in het sap terecht komen. Ga er dus aub niet vanuit dat je op een knop van een machine drukt en er aan de andere kant een fles port uit komt rollen. Ik vertel het hele proces graag persoonlijk in de winkel of in een van onze proeverijen.

Na een heerlijk diner en veel gezelligheid hebben we als aflsuiter nog een prachtige Vintage Terre Feita uit 1988 gedronken. Een port die nog fantastisch jeugdig was met fijne zuren, een goede structuur en nog steeds veel potentie om langer te rijpen. We konden het niet laten om 's nacht nog even een duik in het koude zwembad te nemen met een glas/fles/flessen Vintage 2001 en Taylor's 20 Years Tawny...

Maandag 17 september hebben we afscheid genomen van Quinta de Vargelles en van Alistair Robertson, maar niet voordat we als member werden toegevoegd aan het selecte gezelschap van Members of the Vargellas Club...

De trip ging weer terug naar Pinhao waar we nu de wijngaarden van Quinta de Roeda hebben bezocht. Hier worden de druiven verbouwd voor onder andere de Croft Portsoorten. Ook nu een proeverij van uitsluitend Vintage Port van Croft en daarmee is direct het verschil zichtbaar tussen de verschillen van Taylor's en Croft: de port van Croft is zachter van smaak en sneller rijp dan de port van Taylor's. Zie het als een commercieler product. Taylor's moet je langer bewaren voordat je deze op zijn best kan drinken. Croft kan sneller verkocht worden en is wat toegankelijker om te drinken. Voor mij niet direct lekkerder. Integendeel. Croft was netjes en veilig in smaak, maar ik miste in de gehele Vintage reeks wat spanning en structuur.

Dit is alleen waar te nemen als je de mogelijkheid hebt om deze soorten naast elkaar te kunnen proeven. Juist dit is de reden dat we tijd en geld vrijmaken om dit soort reizen te maken. Leren en beleven van iets wat je thuis niet voor elkaar kunt krijgen...

Een mooi voorbeeld van het rendement dat je hebt bij verschillende soorten port:

1 wijnstok voor een port voor een willekeurige supermarkt = 2 flessen port

1 wijnstok van Quinta de Roede (Croft) = 1 fles port

1 wijnstok van Quinta de Vergellas = 1/2 fles port

 

Vervolgens de reis voortgezet naar Vila Nova de Gaia. Het hart van Oporto waar vrijwel alle port opgeslagen ligt om te rijpen en vervolgens gebotteld te worden om verkocht te worden. Inchecken in het luxe Yeathman Hotel met een snel bezoek aan het zwembad was geen straf, maar vervolgens haasten om strak gekleed Taylor's Lodge te bezoeken en een proeverij te doen met de Classic Vintage Port van Taylor's. Dit zijn dus jaargangen waarbij alle Quinta's subliem hebben gescoord in kwaliteit! Deze Classic Vintage heeft de langste bewaar potentie!

Taylor's Classic Vintage 1997; nootachtig, mokka, mooi zuur, intens, goede evolutie, lagen in smaak zijn divers. 

Taylor's Classic Vintage 2003; zwart fruit, dikke structuur, goede balans, vol en rijk, iets rul, zachte tannine, top, veel potentie.

Taylor's Classic Vintage 2007; gesloten neus, iets bramen, zuur wat hoger, in ontwikkeling, jeugdige 2003

Taylor's Classic Vintage 2009; drop, laurier, gesloten, hoger zuur, duidelijke tannine, veel potentie, laten liggen, in lijn met 2003 en 2005

2003 was voor mij de absolute topper van de proeverij. Juist op dat moment, maar volgend jaar kan de 2007 zich vast wat geopend hebben, waardoor ook zijn aroma's mooier proefbaar zullen zijn. Misschien moet ik volgend jaar wel terug...

Conclusie: Deze jaargangen naast elkaar proeven is uniek en komt niet veel voor. Geweldig om te kunnen proeven.

We hebben 2 intensieve dagen achter de rug. Je kunt het zien als snoepreisje met af en toe een duik in het zwembad en heerlijke gerechten met fantastische dranken in het glas. Natuurlijk is het bijzonder en geweldig om dit te doen, maar voor mij zijn dit altijd zakelijke reizen. Ik zal me altijd respectvol gedragen naar de importeur en naar de medewerkers van de wijnhuizen die ons ontvangen. Door netjes met elkaar om te gaan en wederzijds respect krijg je veel informatie waar ik in de winkel iets mee kan doen. Door zoveel mogelijk kennis op te doen, kan ik jullie als klant nog beter adviseren in de juiste keuze port om te laten rijpen of om dit heerlijke product perfect toe te passen bij een geweldig gerecht.

Via deze weg speciale dank aan Kwast Wijnkoperij en in het bijzonder Peter en Jan voor de begeleiding. 

 

 

 

 

 

Naar het overzicht