"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Balcones Whisky

De laatste dag van november stond bij ons in het teken van de Balcones Whisky Tasting. Onder leiding van Norbert Tebarts van Whisky4All hebben we deze avond een 5-tal verrassende whisky uit Texas geproefd en een 'instap' Bourbon.

Locatie was dit keer Herberg de Doornenburg in Kasteel Doornenburg. Een prachtige locatie die nu met veel passie en enthousiasme wordt geleidt door Toon en Ans Niels. Met 34 personen was de ruimte strak gevuld, maar een piepende deur, houten vloer, passende foto's aan de wand en heerlijke whisky in het glas was het helemaal compleet!

Al jaren loopt Balcones Distillery (Waco, Texas) voorop in de revolutie die in de Verenigde Staten is ontketend door ambachtelijke, kleine distilleerderijen. Opgericht in 2008 door Chip Tate, een icoon in de Amerikaanse whiskywereld, en tegenwoordig geleid door master distiller Jared Himstedt. Nu eindelijk verkrijgbaar in Nederland!

De inspiratie begint voor Balcones met de hoge kwaliteit van hun ingrediënten, zoals blauwe maïs, golden promise gerst, Texaanse rode winter tarwe en Elbon rogge uit het Noordwesten van Texas. De fermentatie wordt nauwkeurig in de gaten gehouden om zoveel mogelijk smaakvolle esters te creëren, voordat de boel gedistilleerd wordt in koperen ketels uit Schotland. Er is aandacht voor elk detail.

Balcones Baby Blue

Dit was de eerste Texaanse whisky die op de markt verscheen sinds de Drooglegging. Baby Blue is gemaakt van blauwe maïs, een rijke en olieachtige graansoort die een nieuwe diepgang geeft aan de whisky.

Balcones True Blue 100 Proof 

Ook de True Blue 100 Proof is gemaakt van de bijzonder blauwe maïs, maar dan gebotteld op liefst 50 procent alcohol. Iets toegankelijker dan whisky die op cask strength is gebotteld, maar True Blue 100 Proof heeft nog wel de diepgang en complexiteit van een whisky die op een hoger alcoholpercentage is gebotteld.

Balcones Texas Single Malt 

Ja, single malt whisky is niet voorbehouden aan de Schotten, ook in Amerika weten ze wat ze doen. Een moderne Texaanse twist op een whiskystijl met een eeuwenoude traditie.

Balcones Texas Rye 100 Proof 

De Balcones Texas Rye is voor de volle 100 procent van rogge gemaakt. Dat zie je eigenlijk maar zelden.  Deze Balcones is gemaakt van Elbon rogge, en gebotteld op 50 procent.

Balcones Brimstone Smoked

Smaakvolle whisky die niet te vergelijken is met peated whisky uit Schotland, maar de rokerigheid van een extra Texaanse Steak! 

 

Naar het overzicht