"Life is too short to drink bad Drinks"

Tarapaca uit Chili nieuw in Gendt

Vina Tarapaca uit Chili nu nieuw bij WijnZinnig Gendt in het assortiment!

De wijnen uit Chili zijn over het algemeen, volle krachtige wijnen met een aantrekkelijke fruitigheid. Ze worden goed gewaardeerd door de Nederlandse consument. De wijnen van Tarapacá vormen hierop geen uitzondering maar naast al deze fruitigheid en kracht hebben de wijnen een eigen karakter, dat maakt ze net wat interessanter, makkelijk doordrinkbaar en ze vervelen niet snel. 
Tarapacá maakt diverse soorten wijn in verschillende klassen. 

Viña Tarapacá
Rond het jaar 1600 werden de eerste wijngaarden in Maipo Valley aangelegd, het nu meest vooraanstaande wijngebied van Chili. In 1874 richt Don Francisco de Rojas y Salamanca het wijnhuis “Viña de Rojas” op.

Don Francisco beplantte zijn wijngaarden uitsluitend met speciaal geselecteerde wijnstokken die hij uit Frankrijk importeerde. 
In 1932 verwierf Don Antonio Zavala de bodega en herdoopte het bedrijf “Zavala”.
Door echtscheiding kwam de wijngaard in bezit van mevrouw Zavala. Zij vernoemde de wijngaard naar haar advocaat en voormalig president van de Republiek Don Arturo Allesandri. Deze begenadigd advocaat droeg als bijnaam de Leeuw van Tarapacá. (Tarapacá is ook de naam van een stad in het noorden van Chili). Als dank voor het oplossen van alle problemen rondom haar scheiding is de wijngaard naar hem vernoemd: Vina Tarapacá Ex-Zavala.

Tarapacá Estate
Op dit moment beslaat het Estate Viña Tarapacá een complete vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha., waarvan 600 ha. wijngaarden en is eigendom van een Chileense Holding.

De vallei Rosario de Naltugua ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Santiago en is te bereiken door ongeveer halverwege Talagante en Isla de Maipo via een smalle brug de Maipo over te steken. Direct daarna kronkelt een weg omhoog naar het idyllische, komvormige dal dat voor een aanzienlijk deel met groene druivenstokken is bedekt. Op het Estate is een compleet dorp gebouwd voor de eigen werknemers. Er wonen zo'n vijftien families, die ook de beschikking hebben over een schooltje en een kerk.
De gehele vallei is dus eigendom van Viña Tarapacá, dat hier ook beschikt over een aan de buitenzijde traditioneel ogende, maar van binnen zeer eigentijdse kelder. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.

Het Tarapacá Estate heeft een zeer goede reputatie en door de jaren heen is het de "demonstratie winery" geweest binnen diverse holdings. Sinds 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en nu een van de grootste wijnbedrijven van Chili. 

Aardbeving
In Februari 2010 is Chili getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.8. De infrastructuur is hierdoor behoorlijk beschadigd; bruggen en toegangswegen waren onbegaanbaar en dit maakte transport van druiven en wijn erg moeilijk.
Ook de Winery van Tarapaca is helaas zwaar getroffen. Men is hier desondanks enorm dankbaar dat zich geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan. De gevels en buitenmuren zijn gescheurd en deels ingestort en binnen in de cave heeft zich een catastrofe afgespeeld. De wijnmakers zagen de enorme RVS cuves domino gewijs omvallen en "als colablikjes verpletterd worden"
De fusie met San Pedro verliep tot aan deze ramp nog stroef maar nu hadden ze elkaars hulp hard nodig. De productie kwam met deze hulp dan ook weer snel op gang en Tarapacá is weer sterker dan ooit.

Tarapacá heeft verschillende manieren van wijn maken. Elke serie wijn heeft zijn eigen kenmerken en wordt gemaakt door zijn eigen oenoloog (wijnmaker). Hij selecteert de druiven op de juiste eigenschappen en kwaliteit, hij bepaald het tijdstip van oogsten en de methode van vinificatie. Dit alles gebeurd onder supervisie van hoofdwijnmaker Ed Flaherty. 

Varietal In de Varietal serie wordt nadruk gelegd op het expressieve karakter van de druif en z’n frisse fruittonen. 

Reserva
 In de Reserva serie zijn de wijnen geconcentreerd en krachtig en worden de karakteristieken van de druif ondersteund met een mooie geïntegreerde houttoets.

Gran Reserva
 De Gran Reserva serie is het paradepaardje van Tarapacá. "Distinction", daar gaat het om, wijnen van niveau, aanzien, kracht en elegantie. 

Terroir 
In de Terroir serie komt het verschil in de diverse bodemsoorten tot expressie. In combinatie met de gekozen druivensoorten geeft dit meer complexe wijnen. 

Mousserend
 De Mousserende Tarapacá’s zijn afkomstig uit de Casablanca Valley. Het koelere klimaat in deze meer zeewaarts gelegen vallei leent zich uitstekend voor de productie van mousserende wijnen. 

Specialiteiten
 Deze wijnen zijn de paradepaardjes van Tarapaca. De wijnen zijn samengesteld uit een topselectie van druiven. Allen geoogst met een zeer laag rendement waardoor de concentratie in de druif toeneemt.
Naar het overzicht