"Life is too short to drink bad Drinks"

Perdeberg wijnen uit Zuid Afrika

Na een lange proefsessie hebben we een aantal geweldige wijnen van Perdeberg Winery aan ons assortiment toegevoegd.

 

 

 

 

 

 

Deze wijnen staan vanaf nu voor u klaar in de winkel:

* Perdeberg Classic Collection Chenin Blanc

* Perdeberg The Vineyard Collection Sauvignon Blanc

* Perdeberg The Dry Land Collection, Barrel Fermented Chenin Blanc

* Perdeberg Classic Collection Merlot

* Perdeberg The Vineyard Collection Shiraz

* Perdeberg The Vineyard Collection Pinotage

* Perdeberg The Dry Land Collection Pinotage

Bij het Zuid-Afrikaanse Perdeberg zijn ze nogal dol op paarden. Het wijnhuis heeft zelfs een beroemde zebra als mascotte die luistert naar de naam Merlot. Gelukkig is de variatie aan bodemsoorten aan de voet van de Paardeberg Mountain minder zwart-wit en herbergen de unieke dry land bush vines kleine, maar intens complexe druiven. Het zal je dan ook niks verbazen dat deze rijke Chenin Blanc zorgt voor een fiks aantal pk aan smaakbeleving in je mond.

Wijnboeren uit de Perdeberg regio waren in het begin van de 1940’s ontevreden over de prijs die ze ontvingen voor hun excellente fruit. De oplossing was simpel: zelf wijn maken. De eerste oogst van 1942 werd nog met de hand geperst. Na een rampzalige oogst in 1956 werd de eerste full-time wijnmaker ingehuurd om ook in de toekomst top wijnen te maken. Technologieën uit Europa werden geïmporteerd om het wijn maken te perfectioneren. Daarna werd de aandacht verlegd naar de wijngaarden om ook deze te optimaliseren. In 2005 werden de eerste wijnen onder het Perdeberg label gebotteld. Vanaf dat moment zijn de (inter)nationale prijzen bijna niet meer te tellen.

Chenin Blanc, die in Zuid-Afrika ook wel Steen wordt genoemd, is vooral bekend als het veelzijdige ras uit de Loire-vallei. Ze maken er stille, mousserende, droge en zoete wijn van deze druif. Perdeberg voegt daar nog een variatie aan toe: Barrel Fermented. Steen op hout dus. De druiven komen van twee wijngaarden die 26 en 32 jaar oud zijn. Ze worden met de hand geplukt en ontdaan van de steeltjes. Voor meer complexiteit laat men de schillen een korte tijd mee gisten. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden op Franse eiken vaten. Dat geeft een rijke wijn met een hint van vanille maar ook fruit aroma’s van peer, perzik en citrus. Omdat Chenin Blanc van nature ook een hoge zuurgraad heeft kun je de wijn met gemak vijf jaar wegleggen.

Paarl behoort, samen met Stellenbosch en Franschhoek, tot de Western Cape. Het is het belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika. In Paarl is het warmer en droger en de grond vlakker dan in Stellenbosch. Het klimaat is mediterraans met warme zomers maar met voldoende regenval. Perdeberg Winery ligt aan de voet van de prachtige “Paardeberg Mountain” waar de naam vandaan komt. De variatie in wijngaarden draagt in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de wijnen. Er is een grote verscheidenheid aan micro-klimaten en 75% wordt niet geïrrigeerd. Deze “dry land” wijnstokken hebben kleinere vruchten met meer complexiteit, kleur en concentratie.

Naar het overzicht