"Life is too short to drink bad Drinks"

Paul John 'Nirvana' Single Malt

Paul John Distilleries uit Goa, India staat wereldwijd bekend als producent van prachtige Single Malt Whisky. Naast de bekende serie whiskies waarbij ook turf gebruikt wordt, is onlangs deze nieuwe variant op fles gebracht:

Paul John, Nirvana, Unpeated Single Malt Whisky, India 40%

Deze niet geturfde whisky geeft heel fruitige aromas weer met duidelijke tonen van honing en vanille. 

Vanaf nu bij ons verkrijgbaar voor €32,50 per fles.

John Distilleries is gevestigd in Bangalore , maar de single malt distilleerderij bevindt zich in Goa. Rijping vindt plaats in een klimaat-gecontroleerde ondergrondse kelder die ongeveer 10.000 Bourbon vaten heeft. De onderneming was alleen blended whisky aan het maken sinds de oprichting in 1992 , maar besloot toch om de single malt whisky te produceren.

Meester distilleerder Michael John (geen familie van de oprichter Paul Johannes ) koos voor Indiase ingrediënten te gebruiken in de eerste botteling , kenmerken van zijn land van herkomst wou hij aan de whisky geven . Wat hij creëerde had een alcoholgehalte van 5 % , lager dan de norm van 8% voor de meeste whisky. Dit creëert een zoetere smaak in het eindproduct . De whisky wordt in de vaten op 55 % alc gerijpt, maar het alcoholgehalte stijgt naarmate het ouder wordt door de hitte, waardoor het uiteindelijke product een alcoholgehalte van 57% bereikt. Goa heeft een tropisch moesson klimaat, en ligt in de tropische zone en is in de buurt van de Arabische Zee, heeft een warm en vochtig klimaat voor het grootste deel van het jaar .

De maand mei is de warmste , het zien van dag temperaturen van meer dan 35 ° C in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. De moessonregens komen begin juni en duren tot eind september. Goa heeft een korte winterseizoen tussen half december en februari . Deze maanden worden gekenmerkt door nachten van ongeveer 21 ° C en na ongeveer 28 ° C met matige hoeveelheden vocht . Het warme weer maakt whisky sneller doen rijpen in India dan in Europa of de Verenigde Staten .

De fractie verloren verdamping bij rijping , die bekend staat als het aandeel van de engelen ', is ook hoger in India, bij 10-12 % per jaar, dan in Schotland  waar de jaarlijkse verdampingsverlies ongeveer 2 % is.

Naar het overzicht