"Life is too short to drink bad Drinks"

Nabygelegen 'Guido die Tien'

Nabygelegen, Guido die Tien, Zuid Afrika

 

17 februari 2020 was de dag dat ik samen met wijnmaker James McKenzie (Nabygelegen Privat Cellar) begon aan het samenstellen van de jubileumwijn voor onze winkel. 10 jaar WijnZinnig Gendt verdient toch een eigen wijn…

Voordat de 3-daagse reis naar Zuid-Afrika begon heb ik contact gehad met James over mijn wensen met betrekking tot de wijn en de potentiële smaak die ik voor ogen had. Hierdoor kon James zich voorbereiden op mijn specifieke missie! De introductiedatum van 10 september had ik toen natuurlijk al vaststaan. In het najaar genieten van een lekker hapje bij de open haard met een goed glas rode wijn zag ik al helemaal voor me.

In de afgelopen jaren heb ik een goed beeld gekregen van de gemiddelde smaakvoorkeuren bij de consument. Dit komt voornamelijk door het verzorgen van veel proeverijen en continu aanpassingen verrichten aan het assortiment.

We zijn de proefsessie begonnen met 2 soorten Pinotage. Ik wilde heel graag dat het grootste deel van de wijn zou bestaan uit deze typisch Zuid-Afrikaanse druif. We hebben vervolgens 10% Viognier (witte druif) toegevoegd aan de wijn om zo de invloed te ervaren. Ik kan zeggen dat een verschil van 2% in de blend al een heel groot smaakverschil kan realiseren.

Vervolgens zijn we heerlijk gaan puzzelen met wijnen om zo de ultieme combinatie te krijgen. Ik zal jullie alle combinaties besparen, want we hebben wat gespeeld. 5% van een druif erbij, maar ten koste van welke? Gebruiken we 10% van de ene of toch de andere Pinotage? Wel of geen houtrijping? Super interessant, maar ook lastig. We kunnen wel een lekkere wijn samenstellen voor dat moment, maar in het achterhoofd ben je jezelf ervan bewust dat de wijn nog in de grote hoeveelheid samengesteld moet worden en dat het nog een aantal maanden duurt voordat hij in Nederland is.

Uiteindelijk is er een unieke blend ontstaan van 86% Pinotage, 10% Petit Verdot, 2% Shiraz en toch de 2% Viognier. De wijn heeft typische smaken van rode kersen en rooibos, donker fruit en een lichte kruidigheid. Toegankelijk om te drinken met een smaakvol karakter.

 

Het samenstellen van deze wijn was niet mogelijk geweest zonder de hulp van James McKenzie en Sam Kalksma. Baie Dankie!

Naar het overzicht