"Life is too short to drink bad Drinks"

Bezoek Fontefico in Italië

Tijdens onze heerlijke vakantie in het pitoreske plaatsje Vasto in Italië hebben we heerlijke wijnen gedronken. Naast het echte vakantiegevoel met onze kinderen aan het zwembad, het prachtige strand, de leuke uitstapjes en het heerlijke eten, hebben we toch een middag ingepland om een wijnhuis te bezoeken.

We bevonden ons in het wijngebied Abruzzen wat 1650 km verwijderd ligt van Gendt. Het plaatsje Vasto staat bij toeristen buiten Italië niet als bekend, waardoor wij vrijwel de enige niet-Italianen waren. Juist dit vinden wij fantastisch om hierdoor zoveel mogelijk van de cultuur en bezigheden van de streek te kunnen meekrijgen.

De streek Abruzzo ligt in het oosten van Italië, ter hoogte van Rome. Hier ligt het hoogste deel van de Apennijnen, met bergtoppen van bijna 3000 meter. Deze landstreek heeft zijn eigen gewoontes en dialecten. Met ongeveer 34.000 hectare is het wijngaard­areaal van Abruzzo niet zo groot. Toch maken producenten een grote hoeveelheid wijn: wat volume betreft behoort Abruzzo tot de top van Italië. Dat komt doordat hier al lange tijd veel massawijnen worden geproduceerd: supermarktwijnen en bulkwijnen die gebruikt worden voor andere doeleinden zoals distillatie en productie van vermouth. Dat is echter aan het veranderen, omdat belangrijke Italiaanse producenten in deze wijnstreek investeren. In het gebied waait soms een koude, harde wind uit het noordoosten (de ‘bora’) of een hete wind uit het zuidoosten (de ‘scirocco’). Door deze extreme weersinvloeden zijn de resultaten van jaar tot jaar zeer uiteenlopend.

Druivenrassen en wijnen

Het beeld van Abruzzo wordt bepaald door twee druiven­rassen: de blauwe Montepulciano en de witte Trebbiano. De rode wijnen hebben het beste imago. Toch maken alleen boeren die laag snoeien en de rendementen onder controle houden een wijn die kwa­litatief interessant is. Veel witte wijnen verdwijnen in vermouth. Er zijn maar drie DOC’s. Het beste Monte­pulciano­gebied heeft de DOCG-status.

Pecorino is het druivenras in opkomst. Juist deze druif hebben wij veelvuldig uitgekozen om te ontdekken wat hij ons te bieden heeft. Veel fruittonen, bloemige geuren en een goede zuurgraad. De een heeft een lichte structuur, maar ook rijpe wijnen hebben we ervan geproefd. Voor ons dé wijn van de vakantie.

Na wat speurwerk op internet en gesprekken met lokale mensen hebben we een wijnhuis gevonden wat ons erg interessant leek: Fontefico Puro Vino.

Dit wijnhuis is in1996 opgericht door de broers Altieri. Hun motto is “Dat de wijn mag stromen als een rivier”. Hier kunnen we het nooit mee oneens zijn, zeker niet als het de kwaliteitswijnen betreft zoals de broers deze maken.

Het wijngoed is mooi gelegen in het zuiden van Abruzzo aan de golf van Vasto. Het is 15 hectare groot en iedere wijn is een “cru “en is dus afkomstig van één wijngaard.

Daarnaast is elke fles genummerd. Dat is wel bijzonder en geeft bij elke fles een uniek gevoel. In Abruzzo kan het in de zomer erg warm worden en door de ligging aan de kust zorgt de zilte en frisse zeewind ervoor dat de wijnen droog blijven en de druiven gezond. De wijnen hebben allemaal een intense kleur, een krachtige geur en een minerale smaak. Dit is wat de broers met hun filosofie in combinatie met de ligging proberen te realiseren.

Na een wandeling door de wijngaarden en uitleg over de groei van de druivenrassen zijn we de kelders in gegaan. Hier was niet zoveel te zien, want de familie was in de afrondende fase van een uitbreiding. Wel duidelijke uitleg gekregen over de filosofie van het bedrijf en de mogelijkheden die ze creëren om te groeien.

Vervolgens plaats genomen onder de prachtige veranda met uitzicht op de wijngaarden, de tuin en het zoutwaterzwembad. Iedere wijn werd begeleid door een typisch gerecht uit Vasto. Ook onze kinderen hebben heerlijk genoten van het eten en de absoluut geweldige gastvrijheid. Voor ons privé hebben we een aantal doosjes gekocht, maar we zijn nu aan het kijken of we zakelijk ook wat kunnen halen vanuit Zuid Italië.

Achtereenvolgens hebben we geproefd:

1 Fontefico Pecorino Superiore 2017

2 Fontefico Malvasia Aromatica 2017

3 Fontefico Malvasia Aromatica 2013

4 Fontefico Cerasuolo Superiore 2017

5 Fontefico Montepulciano d'Abruzzo 2017

6 Fontefico Montepulciano d'Abruzzo Riserva 2015

7 Fontefico Aglianico Terre di Chieti 2015

Voor ons waren nummer 1, 6 en 7 de absolute toppers!

 

Wanneer wij één van deze wijnen ook in de winkel kunnen aanbieden, laten wij dat uiteraard direct weten!

Naar het overzicht